Završen rally Dakar 2016. godina - rezultati, poredak

Francuz Stephane Peterhansel (Peugeot) pobjednik je 33. izdanja najpoznatijeg i najzahtjevnijeg rally natjecanja na svijetu Dakar 2016. 



Njegov je to dvanaesti trijumf i čini ga najuspješnijim sudionikom ovog takmičenja u povijesti. Šest puta pobjeđivao je u kategoriji motocikla i isto toliko u kategoriji automobila. 

Sebastian Loeb završio je na devetom mjestu. 


U kategoriji motocikla pobijedio je Toby Price na KTM-u. U prvoj polovici rally-a Dakar 2016., bilo je vrlo neizvjesno. Pitanje pobjednika riješeno je nakon dana odmora u tri pustinjske etape kada je odličan Price odradio posao bez greške. Nakon 13 dana utrkivanja i 5 etapnih pobjeda Price je prošao ciljem sa 40 minuta prednosti. 

Uz pobjednika Pricea, kojem je to bio tek drugi nastup, tu su još i sedmorica debitanata među prvih dvanaest, redom četvrti Benavides (Honda), šesti Van Beveren (Yamaha), sedmi Meo (KTM), deveti Brabec (Honda), deseti Farres Guell (KTM), jedanaesti Adrien Metge (Honda) i dvanaesti Cerutti (Husqvarna).

Jedini srpski predstavnik Gabor Sagmajster koji je od srijede 13.01.2016. god., 10. etape, vozio je s slomljenom šakom završio je na 62. mjestu u generalnom poretku.

– "Izgledalo mi je nerealno da ću sa slomljenom rukom stići na cilj, ali nisam se predavao. Svima hvala na velikoj podršci. Nije mala stvar šest puta završiti Dakar reli. Prvi Dakar reli završio sam sa tri slomljena rebra, sad sa polomljenom šakom i istegnutim ligamentima desne noge. Međutim, zadovoljstvo je veliko". - rekao je Gabor 




Generalni poredak Dakar 2016., - automobili




Generalni poredak Dakar 2016., - motocikli




Generalni poredak Dakar 2016., - kamioni