Novi Audi Q2, premijerno predstavljanje na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi


Audi je predstavio novi Q2 na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi. Kompaktni SUV je vozilo urbanog tipa za svakodnevnu vožnju i razonodu koje objedinjuje progresivan dizajn i visoku razinu funkcionalnosti. Povezivost, infotainment i sustavi potpore za vozača na vrhunskoj su razini.



Sprijeda se snažan dojam ostvaruje visoko smještenom Singleframe rešetkom hladnjaka u osmerokutnom dizajnu te velikim otvorima za zrak. Poseban magnet za poglede je niski krov koji se spušta u i stapa s C stupovima s izbočenim spojlerima u boji. Ovaj kontrast naglašava sportski karakter Audija Q2. Stražnji dio završava na dinamičan način, s dugačkim krovnim spojlerom i difuzorom koji ima izgled zaštitnog elementa ispod karoserije.

Sa strane gledano visoka linija ramena posebice plijeni pogled, baš poput izbočene bočne stranice u području vrata. Potonja naglašuje kućišta kotača i time quattro karakter ovoga kompaktnog SUV vozila. Vozilo mjeri 1,51 metar visine te 1,79 metara širine. Prevjesi su kratki, s dužinom vozila od 4,19 metara i međuosovinskim razmakom od 2,60 metara.


Tehnologija iz vrhunske klase  


Zajedno s opcijski raspoloživim Audi virtualnim kokpitom i Head-up zaslonom, sustavi potpore za vozača za Audi Q2 također potječu iz vrhunske klase - uključujući Audi pre sense sprijeda koji je dio serijske opreme. Taj sustav prepoznaje kritične situacije s drugim vozilima i pješake koji prolaze ispred vozila te će, ako je potrebno, započeti s jakim kočenjem - pri niskim brzinama sve do stanja mirovanja. Drugi sustavi u portfelju su: automatska regulacija razmaka sa Stop & Go funkcijom , asistent vožnje u koloni, potpora pri promjeni voznog traka Audi side assist, potpora zadržavanja vozila na voznom traku Audi active lane assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova te sustav pomoći pri parkiranju i asistent izlaska iz parkirnog mjesta.


Pogon i šasija

    
Model Q2 lansira se s ponudom od šest različitih motora. Zajedno s 1,0-litarnim 3-cilindarskim TFSI motorom nude se dva 4-cilindarska benzinska motora s obujmom od 1,4 i 2,0 litre. K tomu su dostupna i tri 4-cilindarska dizelska motora s obujmom od 1,6 i 2,0 litre. Njihova izlazna snaga seže od 85 kW (116 KS) do 140 kW (190 KS). Kao alternativu 6-stupanjskom ručnom mjenjaču Audi također nudi automatizirani mjenjač s dvije spojke S tronic sa sedam stupnjeva prijenosa za sve motore. 



Glede vrhunskih TDI i 2,0 TFSI motora nudi se novo razvijeni automatizirani mjenjač s dvije spojke, koji je opremljen novim načinom opskrbe uljem i smanjenim trenjem. Oba motora također se mogu kombinirati sa stalnim quattro pogonom na sve kotače. Na stražnjem dijelu vozila s pogonom na prednje kotače smješten je polunezavisni ovjes, dok quattro modeli imaju ovjes s 4 spone. Progresivno upravljanje dio je serijske opreme u svim modelskim verzijama. On varira omjer sklopa upravljača kao funkcije kuta upravljača; omjer je izveden izravnije kod intenzivnih okretanja kolom upravljača. Adaptivni amortizeri raspoloživi su opcijski, baš poput sustava Audi drive select kojim vozači mogu namjestiti individualnu karakteristiku za svoj Q2.


Odlično povezan   


Model Q2 opremljen je standardnim MMI zaslonom koji je pozicioniran visoko na instrumentnoj ploči. Infotainment sustavom može se rukovati preko regulatora i dvaju gumba na središnjem tunelu. Ako se naruči MMI navigacijski sustav plus s funkcijom MMI touch, korisnik će također dobiti dodirnu podlogu na središnjem elementu za rukovanje. Sustavom se k tomu može praktično rukovati upravljanjem govornim naredbama te integriranom funkcijom pretraživanja MMI search. Wi-Fi hotspot omogućuje surfanje i streaming medijskih sadržaja s mobilnim uređajima. 

Kupci uz to mogu koristiti MMI touch za istraživanje online usluga funkcije Audi connect. Podatkovni plan s neograničenim prometom potreban za to uključen je zahvaljujući SIM kartici (ugrađeni SIM) koja je trajno ugrađena u automobil. Njome je također omogućen roaming u većini europskih zemalja. Mobilni telefoni s operativnim sustavima iOS i Android integriraju se u automobil preko Audi smartphone sučelja. Besplatna aplikacija Audi MMI connect omogućuje učitavanje medijskih sadržaja online te prebacivanje kalendara sa smartphonea u sustav MMI. Aplikacija za operativni sustav iOS također posjeduje funkciju myAudi destinations. Njome se omogućuje slanje podataka željenog navigacijskog odredišta s bilo koje aplikacije u MMI navigacijski sustav plus. Sustav te podatke zatim koristi za navigaciju. 



Jednostavno funkcionalan

Model Q2 ispunjava temeljna očekivanja postavljena SUV vozilu s visokim ulaznim područjem, dobrom vidljivošću iz vozila te velikim prtljažnikom (zapremine od 405 do 1050 litara). Izvrsna značajka je činjenica da je položaj vozačevog sjedala sportski i nizak u usporedbi s kolom upravljača, baš kao u Audi limuzini. Raspoloživa su i opcijska praktična rješenja, poput električnog poklopca prtljažnika te stražnje klupe s leđnim naslonima koji se mogu odvojeno preklapati te otvorom za prijevoz dugih predmeta.

Lansiranje na tržište    

Audi Q2 lansira se na europsko tržište ujesen 2016. godine. Narudžbe za kompaktni SUV počinju sredinom godine.