Međunarodni sajam automobila, Ženeva 2016

Od 03. do 13. ožujka održava se Ženevski sajam automobila "Geneva International Motor Show 2016". 01. i 02. ožujak rezerviran je za medijska zbivanja i prezentacije.



86. je to izdanje jednog od najznačajnijih sajmova automobila na svijetu. Mnogi proizvođači već su najavili novitete kojma će se predstaviti publici u Ženevi. Posjetitelji će moći vidjeti veliki broj europskih i svjetskih premijera novih ili redizajniranih modela, kao i konceptne automobile koji pružaju pogled u budućnost auto-industrije. Ukratko vas informiramo o novitetima koji su najavljeni za ovu godinu.

Zvijezda Mercedesovog štanda biti će C klasa kabriolet, Audi predstavlja novi mali crosover - Q2, Volvo nastupa sa luksuznim karavanom V90, Lexus s hibridnim sportskim kupeom LC500h, a Maserati u Ženevu stiže s produkcijskom verzijom dugo najavljivanog crosover/SUV modela Levante.





Nakon što je 2015. predstavio konceptnu verziju svog prvog SUV vozila, Seat na ženevski salon dolazi sa gotovim modelom Ateca, spremnim za proizvodnju. 





FIAT bi poslije limuzinske verzije trebao izložiti i karavansku varijantu novog Tipa, a Kia mali SUV pod imenom Niro, i Optimu karavan.

Opel će u Ženevi imati premijeru novog električnog automobila, Ampere-e, ali i redizajnirane Mokke. Dvije značajne premijere najavio je i Renault - posjetitelji će moći vidjeti karavan verziju nove generacije modela Megane, kao i potpuno novi Scenic.




Toyota izlaže mali, sportski crosover, C-HR, a Volkswagen redizajnirani model Up!. 




Posebnu poslasticu za fanove sportskih automobila predstavljat će premijera Bugattija Chiron (nasljednik Veyrona), kao i debi Aston Martina DB11 i jubilarnog maloserijskog Lamborghinija Centenario.




Ferrari izlaže restilizirani FF, pod novom oznakom - GTC4 Lusso, a Porsche redizajnirani Boxster, koji je u nazivu dobio dodatak "718". 





Pored već čuvenih imena, treba spomenuti i senzaciju iz Hrvatske - produkcijsku verziju supersportskog elektromobila Rimac Concept One.





Kao i na prethodnim sajmovima, i na ovogodišnjem publika će moći zaviriti u budućnost auto-industrije kroz brojne konceptne automobile i dizajnerske studije. 

Škoda predstavlja SUV koncept Vision S, a Opel retro-futuristički dvosjed GT. Renault izlaže koncept kojim najavljuje obnovu sportskog i trkačkog brenda Alpine, dok Honda prototipom Civic Hatchback pruža uvid u dizajn nove generacije ovog automobila.