Vozili smo Toyotu Auris 1.8 Hybrid, test



Uz Toyotinu desetljećima poznatu kvalitetu kojom uvijek zauzima prvo mjesto po sudu stručnih automoto časopisa i iskustva od preko 10 milijuna proizvedenih hibrida koji su prevalili više od 140 milijardi kilometara na cestama širom svijeta i ne može biti drugačija nego ekstra.


Tko nije probao Toyotin hibrid zadnje generacije s pravom si postavlja sumnjičava pitanja oko ovog ili onog. Te kako radi taj CVT mjenjač, te pali li se benzinski motor u pravom trenutku, te leži li dobro u zavojima, te troši li zaista malo. Sva ta pitanja nestaju u trenu već nakon nekoliko metara vožnje s novim Aurisom.

Iz vana Toyota je Aurisu pogodila novi sportski bezvremenski dizajn. Iznutra, jedan malo retro super dizajn armature, spoj modernog i najboljeg iz povijesti unutarnjeg uređenja. Danas je sličan model dizajna primijenio i Volvo na svojim novim modelima, a i RR.

Poznato je da Toyotini motori prelaze milijun kilometara bez generalnih reparatura. Baterija je pripremljena za vječno a piramidalni automatski mjenjač ne zahtijeva nikakvo održavanje. Sve to slijedi kvalitetan donji postroj, nerđajuća karoserija i kvalitetni materijali unutrašnjosti pa dobivamo automobil koji s razlogom desetljećima zauzima prvo mjesto u kvaliteti respektabilnih stručnih časopisa i agencija.

Toyota vozi tiho i staloženo. Naprosto nije moguće primijetiti kada ona pali i gasi svoj benzinski motor tijekom vožnje. Paljenje se odvija na poseban način, tu nema klasičnog anlasera, alternatora i sviječica. Ako vozite vrlo brzo zavojitom cestom sav taj komplet začuđujuće dobro prati zbivanja i veže se s vozačem. Pri naglom dodavanju gasa puno brže rekao bih čak i trenutno mjenjač reagira i postavlja donji stupanj prijenosa, ako to možemo tako i nazvati. Čak i DSG mjenjači malo razmišljaju i naprave jednu stanku prije nego spuste stupanj prijenosa dole kod naglog kikdaun dodavanja gasa. CVT mjenjač još je brži. Uspostavlja se jedan izvrstan dojam kontinuiranog razvoja brzine slično kao kod pogona isključivo na struju gdje je ostvarivanje snage i brzine neusporedivo najbolje.

Mala ručica mjenjača odnosno joystick toliko je ugodan i lagan za korištenje da je prava milina prebacivati ga u D N i R za što nije potrebno potpuno zaustaviti vozilo ili držati pritisnutu pedalu kočnice. Bez problema odjuri na 195 km/h a ubrzanje od deklariranih 10,8 s do sto djeluje vrlo uvjerljivo. Automobil ne treba „nositi na leđima“ i gurati tijelom prema naprijed. S lakoćom vozi gradom i autoputom. Grijanje i radio radi perfektno. Ako stavite temp. na visoko osjetit ćete toplinu raja. Malo koji automobil tako dobro grije. Zvučnici su postavljeni na odlična mjesta pa uz malo navijanja pružaju maksimalan saund.

Voziti Toyotin hibrid zaista je 21. stoljeće. Niti jedan automobil na konvencionalan pogon ne može to pružiti. Toyotin novi C-HR slična je priča ali ipak malo drugačiji. Zeru je teži, malo viši pa samim time za malo manje vozači i dinamički u odnosu na Aurisa koji je – perfektan. Jedina mu je mana njegova sirena koja se glasa s pip pip. Nju bih odmah promijenio jer kao takva možda je učinkovita u nekom kulturnom dijelu svijetu ali ne i ovdje na Balkanu.


Tu su i neki benefiti kao npr. poticaji prilikom kupnje (u nekim zemljama EU) te jeftinije održavanje.

Održavanje hibridnih vozila ne košta ništa više od održavanja klasičnog benzinskog motora, štoviše, održavanje je i povoljnije jer se kod hibridnog vozila manje troše kočnice zbog regenerativnog kočenja, spojka kvačila (ne postoji), alternator (ne postoji), starter (ne postoji)…
Manje mehaničkih sklopova znači manje održavanja i manje potrebe za eventualnim popravcima. Budući da djelomično koči i elektromotorima diskovi i pločice traju vječno.

Puno je razloga za kupnju hibrida ali među najvažnijima ističu 
se jednostavnost i ugoda u vožnji.

Kako je sve izglednije da se diesel motoru broje zadnji dani kombinacija struje i benzinca odličan je izbor za prelazno vrijeme do vremena komercijalno prihvatljivijih strujnih automobila koji su blago rečeno fantastični ali zasad preskupi. Elektromotor ima trenutačan maksimalan okretni moment.

Malo mi je žao diesel motora jer su današnji dovedeni do savršenstva. Tihi su, elastični, malo troše a voze i ubrzavaju bolje od benzinskih. Njihova mana su čestice CO2 koje su toliko sitne da su nezaustavljivo opasne za čovjekovu sredinu.